Ökotudatos Jóga – A műanyag jógaszőnyegek káros hatása a környezetünkre

A te jógamatracod árt a bolygónknak?

parafa jógaszőnyeg a fa tetején

Ökotudatos jóga

Miért fontos egyáltalán az ökotudatos jóga?

A jógaszőnyeg messze a legismertebb és legalapvetőbb jóga kiegészítő. A legtöbb jógázó nem is kezdene bele a gyakorlatokba nélküle, és egyre nő rájuk a kereslet is világszerte. 

Elkápráztató de évente több mint 36 millió szőnyeget vesznek globálisan. Erre nem kevesebb mint 1.2 milliárd dollár költünk, de az igazi ára ennek a mennyiségnek nem fejezhető ki csak pénzben.

 A gyártási folyamtok és ennyi elhasznált matrac eltüntetése vagy feldolgozása, óriási és megfizethetetlen következményekkel jár az amúgy is szűkös erőforrásokkal rendelkező bolygónk számára. Ennek ellenére ezzel rengeteg jógázó nincs tisztában, pedig általában fontos nekik a tudatos életmód.

Sokan egy lefelé néző kutya póz közben se veszik észre azt a környezet romboló és mérgező anyagot, ami ott hever az orruk előtt. Annak ellenére, hogy más helyzetetekben például boltba járásnál gondosan ügyelnek arra, hogy ne használjanak például műanyag zacskót és ne vegyenek műanyag palackos vizet.

Az a cikk arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ökotudatos jógázóként mit tehetünk ez ellen. Hiszen mi úgy gondoljuk, hogy a jóga és a környezet tisztelete igazán közel áll egymáshoz.

otthoni jóga parafa jóga szőnyeg, parafa jóga kiegészítők

Minden új matrachoz rengeteg erőforrást igényel.

Ha egymás után leterítenéd a fent említett 36 millió jógamatracot, hihetetlen, de körbe érné a földet 1.6x. Ez az adat csak addig a pillanatig lenyűgöző amíg bele nem gondolunk, hogy a legtöbb matrac miből, milyen módon készül, vagy mennyire érdekli a gyártókat a környezet védelme.

Már magában ez a mennyiség is elég kéne legyen, hogy megálljt parancsoljunk és elgondolkozzunk, hogy valamit másképp kéne csinálni, de ha abba is belegondolunk, hogy a matracokat le is kell szállítani oda, ahol meg lesznek vásárolva, és abba, hogy végül az elhasználódott, régi matracok a szemétbe vagy rosszabb esetben az utcára, tengerekbe kerülnek. 

Éppen ezért amikor új matracot keresnünk mindenek elött fordítsunk erre egy kis figyelmet és töprengjünk el azon, hogy egyáltalán szükségünk van e újra. Ha mindenképp új matracot kell vennünk akkor jó tudni, hogy vannak környezetbárát megoldások, lebomló és megújuló erőforrásokból például parafából. 

Ha ezt a cikket olvasod valószínűleg neked is fontos a környezet védelme, és az ökotudatos jóga így mindenképp nézz körül jógamatrac vásárlása előtt milyen környezetbarát megoldások léteznek.

A PVC jógamatracok a legrosszabbak az összes közül

Sajnos a megvásárolt jógamatracok 40%-a PVC-ből készül. Ez pedig köztudottan az egyik leginkább környezet károsító anyagok egyike, amit valaha létrehoztak.  Az előállítása óriási energia igényű, rák okozó vegyianyagok felhasználásával és rengeteg mérgező hulladékkal jár.

A gyártásához több mérgező adalékra van szükség, mint bármely más műanyagnál. Például ólom, klórgáz, króm stb. A PVC-t ráadásul hihetetlenül nehéz újra hasznosítani, évezredekbe telik mire lebomlik, és az élettartama alatt mérgező gázokat bocsájt ki. Mégis miért akarnánk egy ilyen jógaszőnyegen edzeni?

 Ezek az anyagok közül rengeteg már jelen van a légkörben és az ivóvízben, és így az emberi testben is egyre nagyobb problémákat okozhatnak. Tehát a PVC szőnyegek használata az előállítása, megsemmisítése, és lebomlási ideje miatt nagy mértékben hozzájárul a földünket pusztító terhekhez. Itt az ideje nemet mondani a PVC-re, saját magunk az elkövetkezendő generációk és bolygónk érdekében.

Ennek ellenére a figyelem felhívásának a hiánya miatt PVC még mindig megmaradt a legnépszerűbb jógaszőnyeg alapanyag az évtizedek alatt. Népszerűsége köszönhető annak, hogy viszonylag olcsó előállítani, funkcionális, és általában tartós, de tudnunk kell, hogy ezek a tulajdonságok megtalálhatóak környezet kímélőbb alternatívákban is.

Prémium parafa jógaszőnyeg 1000 Ft kedvezménnyel

A Yoganic jógaszőnyegek a lehető legmagasabb minőségű, környezet barát termékek.

A profitunk 10% -át magyarországi fák ültetésére fordítjuk

De nem az összes PVC mentes jógaszőnyeg jó döntés

A PVC szőnyegek talán a leginkább környezett károsító hatásúak, de ez nem azt jelenti, hogy az összes többi alternatíva jó választás.

Egyéb mesterséges PVC alternatívák például más szintetikus anyagok, mint az EVA hab vagy NBR gumi, szintén rengeteg káros kémiai anyag felhasználásával készülnek, és ezeket az anyagoknak egy részét úgy szint ki is engedik magukból a használat során, a lebomlási idöjükről nem is beszélve. Nem vagy nehezen lebomlóak, így érdemes ezeket is messziről elkerülni. 

Potenciálisan kevésbé káros szintetikus anyagok, mint a TLP vagy PU sokszor a márkák saját szabadalmaztatott keverék anyagai. Így nehéz megállapítani, hogy hogyan készítik őket ezért a környezet károsító hatásukat is nehéz megállapítani. De ha fontos nekünk a bolygónk jövője az a legjobb mindenkinek, ha ezeket a matracokat se használjuk.

Akkor mégis mi marad?

Ezek után lehet, hogy kicsit tanácstalanul érezzük magunkat, hogy nincs is jó választás, de szerencsére már vannak jó megoldások. Amibe biztosak lehetünk, hogy az olyan természetes anyagok, mint például a parafa és a és a természetes gumi (ha olyan forrásból származnak, ami nem jár erdő írtással, és nem használnak a gyártási folyamat során vegyi anyagokat), sokkal kíméletesebbek a környezetünk számára, mint a PVC vagy más szintetikus anyagok.

Szerencsére egyre több olyan márka létezik, mint például a Yoganic, akik szem előtt tartják ezeket a tényeket, és környezet barát jóga kiegészítőket forgalmaznak. 

Szóval felelős jógázóként mit tehetünk??

 1. Vásárolj kevesebbet.  

A legjobb variáció az amúgy is törékeny bolygónk számára, ha kevesebbet új dolgot veszünk, hiszen akkor nem kell annyit gyártani.  Szóval határozzuk el, hogy csak akkor veszünk új jógaszőnyeget, ha tényleg szükségünk van már rá. Ez a legfontosabb, ha tényleg felelőség teljes döntést akarunk hozni.

2. Amikor jógamatracot vásárolsz nézd meg miből készül.

Fontos, hogy kerüld a PVC-t, és ne vegyél olyan matracokat, amik EVA habból, TLP-ből vagy PU használatával készültek. Ne félj megkérdezni a jógaszőnyeg árusítót, hogy az ő termékük miből, hogyan készül, és milyen intézkedéseket tesznek, hogy kevésbé szennyezzék a környezetünket. Esetleg maga a cég is tesz extra lépéseket a környezetünkért?

3. Igyekez olyan cégektől vásárolni, akik felesleges műanyag csomagolás nélkül szállítják az árujukat.


4. Keress ökotudatos jógakiegészítő alternatívákat, mint például a parafa jógamatracok.


5. És végül, de nem utolsó sorban hívd fel mások figyelmét is arra, hogy műanyag mentes matracokon jógázzanak.

Miért a Yoganic parafa jógamatrac az egyik legjobb választás?

A Yoganic természetes parafa matracok 100%-ban természetes parafából készülnek, a gyártás során nem keletkeznek fel nem használt melléktermékek, és a parafát természetes gumi aljzattal, magas hő hatására préselik össze.

Vegyi anyagok felhasználása nélkül, ellentétben pár máshol is kapható parafa matraccal, amik PVC, TPE- aljzattal rendelkeznek és a két réteget vegyi anyagokkal ragasztják egymáshoz.

Rádásul a Yoganicnál a környezet védelmét mindennél fontosabbnak tartjuk ezért a profitunk 10% át magyar fák ültetésére fordítjuk.

Nekünk fontos volt, hogy olyan termékeket hozzunk létre, ami tartós és kiemelkedő funkcionalitással is bír, és jó érzéssel töltse el használóját akárhányszor ránéz vagy gyakorol rajta.

Ha neked is fontos az ökotudatos jóga fogjunk össze, és mutassunk példát

,Akár jóga társainknak akár más sportot űzőknek is, mutassuk meg, hogy műanyag nélkül is lehet mozogni.  

Oszd meg másokkal is ezt a cikket, hogy minél több emberhez eljusson, az ökotudatos jóga pozitív üzenete. 

Használd a jógás posztjaidban az #ökotudatosjóga hashteget, hogy ezzel is egyre inkább felhívjuk erre mások figyelmét.

Remélem ez a cikk segítségedre lesz, hogy a helyes döntést hozd meg a következő jógamatracod kiválasztásánál.

Namaste.

Kattints ide és csatlakozz a harchoz és a Yoganic klubhoz.

Prémium parafa jógakiegészítők 1000 Ft kedvezménnyel

A Yoganic jógaszőnyegek a lehető legmagasabb minőségű, környezet barát jógaszőnyegek.

A profitunk 10% -át magyarországi fák ültetésére fordítjuk

Bankártyás
Fizetés esetén

500 Ft

Kedvezmény a
járványügyi vészhelyzet idejére

A bankkártyás fizetés higiénikusabb megoldást nyújt, mint a készpénz használata. Használja bankkártyáját fizetésnél és mi automatikusan kedvezményt adunk, további 500 Ft.-al pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványellenes intézkedéseit segítjük.

VÁRJ!

NE HAGYD ITT A KEDVEZMÉNYED

1000 Ft kedvezmény első vásárlásodból

Add meg az e-mail címed és rögtön elküldjük neked.